Notes de premsa  

L’exposició Barcelona-Madrid: dues ciutats sota les bombes, instal·lada al COAC fins el pròxim 21 d’abril, mostra les conseqüències dels bombardeigs de la Guerra Civil a les dues ciutats, que, en contraposició a seva rivalitat històrica, van trobar-se en aquells moment agermanades per l’assetjament.

Els bombardeigs que van patir durant la Guerra Civil espanyola les ciutats de Barcelona i Madrid són l’eix central d’una exposició que, en contra de l’eterna rivalitat entre ambdues ciutats, mostra simetries. Així, l’exposició, coordinada per Juan Carlos Castro, presenta un recull de reproduccions de cartografies, plànols i fotografies originals que relacionen les conseqüències dels bombardeigs en ambdues ciutats.

. Les imatges de Barcelona i Madrid que trobarem a l’exposició, com poden ser fotografies de carrers preses després d’un bombardeig, reproduccions de cartografies, imatges de cartells d’ambdues ciutats, edificis enderrocats a causa de les bombes, etc., posen de manifest una simetria, de vegades, literal. Són situacions anàlogues que trenquen amb la rivalitat històrica i que agermanen les dues ciutats.

L’exposició, comissariada i organitzada per l’Àrea de Cultura, Formació i Publicacions (ACFP) i amb producció de la Demarcació de Barcelona, s’engloba dins el cicle anual Espanya podria ser diferent, una mirada sobre Espanya des de Catalunya.

Prèviament a la inaguració de l’exposició, el passat 17 de març, es van projectar a la sala d’actes del COAC a Barcelona, les pel·lícules Catalunya màrtir i In Defense of Madrid, ambdues presentades per Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d’Història Contemporània de la UAB. D’altra banda, l’exposició es complementarà amb el cicle de conferències Barcelona-Madrid: Arquitectura i urbanisme, les publicacions i a les escoles d’Arquitectura, organitzat per la Càtedra Blanca de l’ETSAB i l’ACFP els propers 2, 3 i 4 de maig.

El mateix 17 de març, la demarcació de Barcelona inaugurà l’exposició Creative Mediation (Berlage Institute) a l’espai Picasso, on romandrà fins el 2 d’abril. Aquesta exposició és una mostra dels treballs realitzats al TOOAUP (The Office of Alternative Urban Planning), dirigit per Sebastian Khourian, Anna Pla Catala i Bernard Cache, com a programa de recerca avançada de segon any al Berlage Institute en col·laboració amb Manifesta 5.

El Berlage Institute, amb seu als Països Baixos, és un laboratori internacional de postgrau d’educació, investigació i desenvolupament entorn de l’arquitectura, la planificació urbanística i el disseny del paisatge. L’objectiu és explorar la ciutat i els processos de transformació per desenvolupar formats alternatius d’intervenció urbana. Així, s’analitzen els fenòmens socials i culturals rellevants de la ciutat i es conceptualitzen possibles desenvolupaments futurs. L’exposició que es presenta a l’espai Picasso mostra la investigació- pràctica en les inèrcies urbanes actuals i les dinàmiques sociopolítiques de l’àrea de San Sebastián-Pasajes.


2005-03-18
SUMARI ARXIU
 
arquitectes.cat el nou web dels Arquitectes de Catalunya
La Generalitat posa en marxa el procés per aprovar la nova llei d'arquitectura a finals de 2014
Manifest per la Qualitat Democràtica
Necessita l'arquitectura d'un reset? Debat dijous 28 de novembre al Roca Barcelona Gallery
Lluís Comerón, elegit nou president de l'ITeC
Jordi Ludevid, reelegit com a president del CSCAE
Benedetta Tagliabue guardonada amb el Premi Riba Jencks 2013
Vegeu el vídeo de la taula rodona sobre Barcelona en el marc de l'exposició BCN/Enllaços
  Arxiu

2013
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2012
Desembre
Novembre
Octubre
Setembre
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2011

2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004