Notes de premsa  

Models d’autoconstrucció que afavoreixen la salut humana i la sostenibilitat s’incorporen gradualment al mercat amb una certa normalitat a diversos països europeus, com ara Itàlia. Exemples de bones pràctiques en aquest àmbit han centrat una part important del segon Congrés de Bioarquitectura Mediterrània BAM 012, que s'ha desenvolupat a la seu del COAC de Barcelona entre el 17 i el 19 de maig. El Congrés ha estat una cita de referència per a professionals, empreses i organitzacions interessats en el present i el futur de la construcció sostenible i saludable a l’àrea mediterrània.

Foto: Ana del Rio

Una cinquantena d’experts, la majoria d’ells procedents d’Itàlia, país convidat, han participat en un congrés que ha articulat el seu programa en diversos espais i activitats al COAC. Així, la sala d’actes va acollir el simposi internacional, dividit en cinc grans àrees temàtiques: territori, habitatge i nova economia; innovació en sistemes, instruments i productes; legislació i certificacions; materials naturals i tradicionals (terra, palla, cal) i, per últim, formació.

Entre la nombrosa participació arribada des d’Itàlia destaquen els arquitectes Gianni Scudo, expert en integració de tecnologies de recursos renovables a escala de l’edifici i microurbana i Wittfrida Mitterer, responsable del postgrau en Bioarquitectura de la Universitat de Bolonya; Carla Barbarella, que amb la cooperativa Alisei ha engegat projectes d’autoconstrucció d’habitatges a gran escala; i Gianluca Fioretti, president de l’associació d’ajuntaments virtuosos que comparteixen un compromís de defensa del medi ambient i millora de la qualitat de vida.

Una vegada efectuada cadascuna de les presentacions del congrés, l’espai de la sala d’exposicions va esdevir una extensió de les sessions per tal que ponents i experts convidats articulessin grups de treball reduïts en format de world cafe i dels quals van sortir un seguit de conclusions per ser presentades com a cloenda.

En el decurs del congrés també es van presentar els quinze projectes finalistes dels premis BAM, a càrrec dels equips responsables de cada treball. A més, l’espai B’art del COAC va acollir una exposició de la primera edició d’aquests guardons entre el 17 de maig i el 2 de juny. Aquest reconeixement pretén impulsar les bones pràctiques arquitectòniques als països mediterranis.

D’altra banda, també entre els dies 17 de maig i 2 de juny, a l’Altell de la seu del COAC, s’habilitat una zona chillout per a la consulta de llibres relacionats amb l’arquitectura i una altra reservada per a l’exposició de materials naturals, organitzacions i empreses de construcció saludable.

El programa d’activitats paral·leles al congrés es va traslladar també a l’exterior de la seu del COAC. El dissabte, 19 de maig, es va organitzar un taller de construcció en palla a la Plaça Nova, davant de la Catedral de Barcelona. Així, entre les 10 i les 21 hores un grup de professionals provinents de la Xarxa de Construcció en Palla van aixecar una estructura mural d’uns 25 metres quadrats per demostrar la capacitat de la palla combinada amb terra com a material constructiu.

El segon Congrés d’Arquitectura Mediterrània està organitzat per l’associació Bioarquitectura Mediterrània (BaM), un projecte nascut a Barcelona per promoure i intercanviar bones pràctiques arquitectòniques relacionades estretament amb la millora de la sosteniblitat i la salut de les persones, amb la col·laboració de diferents entitats, com ara l’agrupació AuS (Arquitectura i Sostenibilitat), l’Associació d’Estudis Geobiològics GEA i la Cooperativa Jordi Capell. També hi col·labora el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) mitjançant el COAC Impulsa, un programa d’activitats que està contribuint a la reactivació del sector de la construcció des de diversos àmbits.


2012-05-21
SUMARI ARXIU
 
arquitectes.cat el nou web dels Arquitectes de Catalunya
La Generalitat posa en marxa el procés per aprovar la nova llei d'arquitectura a finals de 2014
Manifest per la Qualitat Democràtica
Necessita l'arquitectura d'un reset? Debat dijous 28 de novembre al Roca Barcelona Gallery
Lluís Comerón, elegit nou president de l'ITeC
Jordi Ludevid, reelegit com a president del CSCAE
Benedetta Tagliabue guardonada amb el Premi Riba Jencks 2013
Vegeu el vídeo de la taula rodona sobre Barcelona en el marc de l'exposició BCN/Enllaços
  Arxiu

2013
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2012
Desembre
Novembre
Octubre
Setembre
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2011

2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004