Notes de premsa  

L'AADIPA i el COAC organitzen la XXXIV edició de les Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic. Aquesta edició, que se celebra del 15 al 18 de desembre, s’ocuparà de la intervenció en les construccions destinades a la defensa.

Les construccions de defensa són arquitectures funcionals que no es poden entendre sense tenir en compte l’armament i les estratègies d’atac de l’època a les quals han de fer front, amb poques concessions a la decoració. És per això que aquesta edició vol estudiar a fons aquest tipus d’edificacions i la seva rehabilitació, consolidació i reutilització. Durant quatre dies arquitectes, arqueòlegs, historiadors, i diversos experts en la matèria explicaran i analitzaran la complexitat d’aquestes construccions i la manera d’intervenir-hi, segons la seva tipologia i els materials emprats.

Es seguirà un ordre cronològic, començant per estructures de l’antiguitat, es continuarà veient el funcionament de la fortificació andalusina com a protectora del territori, així com de castells i muralles medievals o de fortaleses modernes i de les guerres carlines, fins a arribar a les fortificacions de la Guerra Civil i de la desconeguda Línia Pirineus.

Alguns dels exemples que s’estudiaran són la intervenció en la muralla romana de Tarragona, o els treballs en la muralla medieval de Montblanc, així com en els castells d’Ulldecona, Miravet i Montsoriu, o en les fortaleses de la Suda de Lleida, Sant Ferran de Figueres o en les fortificacions de la Valletta, a Malta, el conjunt d’època moderna més gran d’Europa. També es veurà el cas únic de l’Hospital medieval de l’Hospitalet de l’Infant, així com les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer, o el fortí carlí de Flix, exemples únics a Catalunya.

A més a més s’oferirà als participants l’oportunitat de visitar el recinte defensiu de Tortosa, dels segles XIII al XVIII, el més important de la Mediterrània Occidental per les seves dimensions i la diversitat de tipologies constructives, i també un dels més desconeguts d’Espanya.

En aquesta edició participaran experts internacionals, com ara Olivier Poisson, Inspector General d’Arquitectura i Patrimoni del Ministeri de Cultura de França; Claude Borg, arquitecte responsable de la rehabilitació de les fortificacions de La Valletta (Malta), Daniele Traferro, enginyer italià especialista en il·luminació o Emili Junyent, un dels arqueòlegs més importants del nostre país.


2011-12-12
SUMARI ARXIU
 
arquitectes.cat el nou web dels Arquitectes de Catalunya
La Generalitat posa en marxa el procés per aprovar la nova llei d'arquitectura a finals de 2014
Manifest per la Qualitat Democràtica
Necessita l'arquitectura d'un reset? Debat dijous 28 de novembre al Roca Barcelona Gallery
Lluís Comerón, elegit nou president de l'ITeC
Jordi Ludevid, reelegit com a president del CSCAE
Benedetta Tagliabue guardonada amb el Premi Riba Jencks 2013
Vegeu el vídeo de la taula rodona sobre Barcelona en el marc de l'exposició BCN/Enllaços
  Arxiu

2013
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2012
Desembre
Novembre
Octubre
Setembre
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2011

2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004