Notes de premsa  

L’exposició Oiza-Oteiza en el paisatge, segona i última del cicle Amics organitzat per l’Àrea de Cultura, Formació i Publicacions del COAC i Demarcació de Barcelona, va ser inaugurada el 28 d’octubre, en un acte que va comptar, entre d’altres amb la presència dels dos fills de l’arquitecte i del president de la Demarcació de Barcelona, Jordi Ludevid. En el decurs de l’acte, Jordi Sardà, vocal de cultura del Col·legi, va anunciar la decisió d’atorgar la Medalla d’Or, la màxima distinció del COAC, a Francisco Javier Sáez de Oiza, en un acte públic, la data de celebració del qual serà anunciada oportunament.

Dividida en dos espais –la sala d’exposicions i l’espai Picasso, l’exposició es centra en la relació professional i d'amistat que l'arquitecte Oiza i l'escultor Jorge Oteiza van mantenir durant més de mig segle amb el primer i l’últim projecte en el que van col·laborar. Així, a l’eP, Entre Pues recrea el treball arquitectònic i l’estatuària a l’església d’Arantzazu entre el anys 1950 i 1957. Mentre, a baix, a la sala d’exposicions, Línia de defensa mostra el treball conjunt de Oiza i Oteiza al museu de la casa obrador de l’escultor a Altzuza, portat a terme entre 1992 i 2002. En aquest espai també es projecten fragments de filmes d’Akira Kurosawa i Serguei M. Eisenstein, directors admirats pels artistes, on les batalles, els cavalls armats i el conficte són protagonistes. L’exposició, comissariada per Javier González de Durana, Fernando Marzá, Josep Quetglas i Gillermo Zuaznabar, inclou croquis originals dels projectes, reproduccions fotogràfiques de plànols, maquetes, filmacions i escultures.

En els seus dos nivells, l’exposició pretén mostrar un doble contingut. D’una banda, explicar en que consisteix un projecte, entès com a element primigeni i motivador del treball de l’arquitecte, tal com va destacar Josep Quetglas en la inauguració de la mostra. Així, el centenar de plànols, croquis, apunts, dibuixos i maquetes que integren la documentació dels projectes d’Arantzazu i d’Altzuza reflecteixen el rigor i el mestratge en l’ofici del treball de Sáez de Oiza.

D’altra banda, tot i la recent inauguració del museu Oteiza, l’obra de l’escultor acostuma a ser presentada arrencada del territori en el que l’autor va decidir situar-la, atenent, sens dubte, a un seguit de condicions col·lectives, històriques i geogràfiques concretes. En aquest sentit, l’exposició proposa una mirada que retorna Oteiza al seu sòl, amb set escultures i set documentals que registren intervencions de l’escultor en altres tants punts concrets del territori.

Entre Pues romandrà oberta a l’espai Picasso fins el proper 12 de novembre, mentre que Línia de defensa es podrà visitar a la sala d’exposicions fins el dia 10 de desembre. Les exposicions es complementaran amb la conferència Francisco Javier Sáenz de Oiza vs. Jorge Oteiza, que pronunciarà Pedro Manterola el proper dijous 2 de febrer a les 20 hores a la sala d’actes de la seu barcelonina del COAC.

Després de l’exposició Neruda-Rodríguez Arias. Cases per a un poeta, la dedicada a Oiza i Oteiza tanca el cicle Amics. D’altra banda, també va ser inaugurada en el decurs del mateix acte l’exposició fotogràfica Mira hacia arriba, de Laura Pallarès, dins del cicle b’art fotogràfic.


2004-10-29
SUMARI ARXIU
 
arquitectes.cat el nou web dels Arquitectes de Catalunya
La Generalitat posa en marxa el procés per aprovar la nova llei d'arquitectura a finals de 2014
Manifest per la Qualitat Democràtica
Necessita l'arquitectura d'un reset? Debat dijous 28 de novembre al Roca Barcelona Gallery
Lluís Comerón, elegit nou president de l'ITeC
Jordi Ludevid, reelegit com a president del CSCAE
Benedetta Tagliabue guardonada amb el Premi Riba Jencks 2013
Vegeu el vídeo de la taula rodona sobre Barcelona en el marc de l'exposició BCN/Enllaços
  Arxiu

2013
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2012
Desembre
Novembre
Octubre
Setembre
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2011

2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004