L’arquitecte Cameron Sinclair, cofundador de l’ONG Architecture for Humanity (AFH) i un dels màxims referents de les actuacions arquitectòniques en situacions de crisis humanitàries, va pronunciar una conferència el 19 de gener a l’espai Fòrum de la seu barcelonina del COAC de plaça Nova. Sota el títol de L’arquitectura com a catalitzador per al canvi: de la reconstrucció d’Haití al fre a la violència a les favelas, Sinclair va parlar per primera vegada a Espanya sobre l’experiència d’AFH, reconeguda internacionalment pels seus treballs de reconstrucció a les àrees més castigades als darrers anys per catàstrofes de tot tipus, com ara el sud d’Àsia, el golf dels EUA afectat per l’huracà Katrina o, ara, Haití. El discurs de Sinclair és rotund: si no hi ha arquitectura social, no hi ha arquitectura.
Davant més d'un centenar de persones, Sinclair va explicar com es va fundar l’ONG, com s'organitza, d'on provenen els fons i donacions i quin és el seu concepte de l'arquitectura: si no hi ha arquitectura social, no hi ha arquitectura. “Cal innovar per aconseguir el canvi social”, també va manifestar durant la seva xerrada.
Cameron Sinclair és un dels professors convidats del nou máster de Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d’Emergència, organitzat per la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) dins el programa Erasmus Mundus.
Des de 1999, AFH ha portat a terme projectes de construcció d’escoles, hospitals o habitatges a 38 països, tot connectant arquitectes, ONGs locals i grups ciutadans de potencials donants per desenvolupar projectes de recuperació i millora social, ambiental i econòmica mitjançant l’arquitectura. A més de la seva seu central a San Francisco, l’organització compta amb 60 capítols locals, un d’ells a Espanya i més concretament a Barcelona, creat per Giovanna Carnevali, directora del màster. |