El COAC obrirà la seva primera oficina exterior permanent a la Xina a la ciutat de Hangzou per tal d’intensificar les relacions entre els arquitectes catalans i els professionals xinesos. Ahir, dimarts 19 d’octubre, el Degà del COAC, Jesús Alonso, i el Vicedirector del Comitè per a l’administració de la zona de Xi Hu (Llac Est) de Hangzou, Xu Maiyong van signar el conveni que permetrà la creació d’aquesta oficina (veure foto), en un acte en el que també hi van ser presents el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, en visita oficial a la Xina, el cap de l’oposició, Artur Mas; l’ambaixador espanyol a la Xina, J. Sebastián de Erice Gómez-Acebo i el conseller d’Economia, Antoni Castells, entre d’altres.
És la primera vegada que un Degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya forma part d’una expedició internacional del President de la Generalitat de Catalunya, junt amb representats del món empresarial català. Aquest gest ofereix un especial impuls a l’arquitectura catalana i suposa una aposta per als professionals que vénen realitzant la seva tasca més enllà de les nostres fronteres.
La nova seu a Hangzou acollirà un Centre d'Informació per a professionals de l'arquitectura procedents d’Europa en temes d’exercici professional (normatives, legislació vigent, etc); un altre per a empresaris i inversors, un Centre informatiu permanent de productes i béns amb valor afegit; un Centre d'assessorament jurídic, laboral, mercantil i international trading ; un Centre de Documentació Digital i presencial; un Centre de distribució de publicacions; l’Espai de Formació contínua per a professionals i sales de reunions, conferències i exposicions, entre d’altres. Hangzou, capital de la província de Zhejiang, és l’enclavament geoestratègic idoni per la seva centralitat física i política.
Dins del seu programa d’Internacionalització de Serveis, el COAC ha signat ja diversos convenis de col·laboració amb entitats professionals i governamentals de la Xina en matèries com ara la cooperació, l’assessorament, l’intercanvi cultural, la formació i la col·laboració entre professionals. Amb l’obertura de seus fora de les nostres fronteres es pretén avançar cap a fórmules més estables i més vertebrades en el foment de l'exportació de serveis. No es busca tant vendre serveis, com accions combinades d'inversió que comportin prestació de serveis d'arquitectura, bases sòlides que permetin i, fins i tot, garanteixin de manera permanent la presència en mercats exteriors per vies diferents de les utilitzades fins ara, ajudant així a crear escenaris de competitivitat per als arquitectes catalans.
La província de Zhejiang, situada a la costa sudoriental del país, és la quarta província més forta econòmicament de la Xina tant en termes de producció com de renda per càpita i una de les àrees més densament poblades del país. La seva població total és de 46,8 milions d’habitants (2000), amb una taxa de creixement de les més altes de la Xina. Té la major àrea de costa del país i reuneix els ports marítims més importants del país. Compta amb vuit zones de desenvolupament econòmic de nivell nacional, situades a les àrees de Hangzou, Ningbo i Wenzhou. El sector privat aporta el 50% de la producció industrial de la província. |