El torero, escriptor i artista Luis Francisco Esplà, l’arquitecta Carme Pigem i l’interiorista i dissenyador Fernando Salas van protagonitzar l’11 de novembre la tercera i darrera sessió del cicle de diàlegs organitzats per la Demarcació de Barcelona del COAC dins el Festival Europes de Cultura Contemporània. Aquest tercer encontre va tenir com a eix de partida la reflexió al voltant de matèria i creació, o de forma i natura.
Atenent a la crida com a creadors i a la possibilitat de trobar punts de connexió entre tauromaquia i arquitectura realitzada per Margarita Jover, vocal de Cultura de la Demarcació de Barcelona del COAC, Fernando Salas va ser el primer en intervenir, tot subratllant la dificultat per explicar les claus dels seus processos creatius, però reconeixent alhora el paper rellevant que en ells juguen el flamenco i el món taurí. Salas, autodidacta, va fer especial èmfasi en el vertigen que li provoca mirar endarrera i veure totes les seves obres i en la capacitat d’afegir coneixement i il·lusió com a base de la seva concepció del treball creatiu, que als darrers temps es centra en el disseny industrial.
Carme Pigem, de la seva banda, es va interrogar sobre l’origen de la creativitat, que en el cas d’RCR descansa sobre potes tant fermes com el lloc on viuen i treballen (Olot); la comprensió del què i l’on de cada projecte que desemboca en un com i la pràctica real del procés creatiu sempre des d’un punt de vista compartit. Sobre la base de diferents projectes desenvolupats per l’estudi, Pigem va concloure que “allò que ens agrada és intentar crear atmosferes –canviants- per a la vida”.
El veterà torero alacantí Luis Francisco Esplà –va prendre l’alternativa en 1976- va desenvolupar una reflexió sobre el toreo com a procés de creació artística, al qual el toro esdevé la matèria de creació, sota l’acció d’un artista que no arriba a posar-li les mans a sobre i amb el qual crea un espai d’interacció circular. “Així, -va ressaltar Esplà- l’espai adquireix tanta importància a l’arquitectura com al toreo”.
El debat posterior va donar lloc a un interessant procés de trobada de punts de connexió entre tauromaquia, arquitectura i disseny. En aquest sentit, Carme Pigem va destacar com les relacions establertes apareixen com a fonamentals per a la creació en ambdues disciplines, mentre Luis Francisco Esplà afirmava que el compromís de qualsevol artista és moure’s en els límits de la creació. Finalment, els tres integrants de la taula, van coincidir en la necessitat de recuperar les emocions (fred, calor, tacte...) en els seus respectius àmbits creatius.
La intenció del cicle impulsat des de la vocalia de Cultura de la Demarcació de Barcelona del COAC ha estat reflexionar al voltant de l’arquitectura i la seva confrontació i interacció amb altres disciplines amb les quals comparteix actituds i l’organització de l’espai i la matèria en el temps. |