El despatx Obaga va protagonitzar el 15 d'octubre la sessió d'experiències professionals dins del cicle del Programa a Mida de la Construcció de Barcelona Activa. Obaga, una empresa de creació d'idees i projectes vinculats a la concepció estètica i formal, el formen l'arquitecte Ivan Àlvaro i l'escenògrafa Judit Vidal.
A l'hora d'explicar la seva experiència, van remarcar que no s'ha de tenir por del canvi i que la convicció són un component important de l'èxit. El despatx n'és una prova: arran de la crisi els dos socis es van replantejar la feina, i això els va servir com a revulsiu i motor de canvi. Després de comprovar que les formes i els mètodes vigents deixen de ser efectiu, van buscar una fórmula nova, que sintetitza l'arquitectura i les arts escèniques, amb una especial atenció a l'arquitectura efímera. Quan van muntar l'empresa, es van marcar unes fites i unes directrius clares, que passaven per decisions de tipus estructural, com ara quina societat crear, de quina capacitat econòmica disposaven, d'objectius a assolir, de principis de funcionament i objectius i com es quantificava l'esforç físic i emocional.
Un punt essencial en una empresa innovadora com Obaga és la creació de sinergies entre professionals, fet que permet ampliar capacitats, rendibilitzar esforços i multiplicar resultats i coneixement. Els socis del despatx aprofiten aquestes sinergies i són els encarregats de buscar clients sota un concepte i generen la feina en col·laboració amb altres professionals. L'estructura és doncs horitzontal i no piramidal.
A l'hora de gestionar els clients consideren que és important la coherència entre la vida personal i la professional, de manera que tot el que els envolta és susceptible de convertir-se en feina. |