Notes de premsa  

Avui dimecres 6 d’octubre ha tingut lloc una nova jornada d’intercanvi entre arquitectes catalans i marroquins, sota el títol de Construcció, Infraestructura i Habitatge. La sessió s’ha celebrat aquest matí a la Casa Llotja de Mar i s’emmarca en el I Fòrum econòmic Catalunya – Marroc, que porta el títol de Nou Horitzó, Noves Oportunitats. Aquesta jornada ha tingut lloc després de la signatura del conveni establert entre el COAC, el Consell Nacional de l'Ordre Nacional dels Arquitectes del Marroc i l'Ordre dels Arquitectes del Marroc, Regió Tànger-Tetuan el passat mes de juliol a la Seu del Governador de Tànger i que permet la col·laboració entre els professionals d’ambdues àrees en el desenvolupament territorial del país alauí en temes d’edificació, reordenació del territori i espais urbans.

El I Fòrum econòmic Catalunya - Marroc ha estat organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona i el COPCA i ha nclos la signatura de diversos convenis, conferències d’inversors amb experiències al Marroc així com un programa de tallers de cooperació entre entitats d’ambdues àrees. La inauguració de la jornada ha comptat amb la presència del President de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, i Fadel Benaich, conseller del Gabinet del Regne del Marroc.

El taller Construcció, Infraestructura i Habitatge, que compta amb la participació d’Ahmed el Khamlichi, president de l'Ordre dels Arquitectes del Marroc a la Regió de Tànger-Tetuan i Jesús Alonso, Degà del CoAC, ha posat a debat el desenvolupament, privatització, concessió i perspectiva d’inversions al regne alauí. La sessió ha permès conèixer les accions que vénen desenvolupant els agents del sector, en general, i els professionals de l’arquitectura catalans i marroquins en particular al llarg dels darrers mesos.

El Marroc ha experimentat als darrers temps un important avanç en edificació, creació d’infraestructures i reordenació del territori gràcies al ferm impuls del seu Govern, que compta amb el suport de la comunitat internacional per a finançar importants projectes de desenvolupament. Per Ahmed el Khamlichi “és fonamental que en aquest procés els arquitectes locals puguin aportar tot el seu coneixement professional per tal de garantir un creixement sostenible i una millora en la qualitat de vida de la societat marroquí”. Segons Ahmed el Khamlichi “en aquest procés és important per nosaltres comptar amb el suport dels arquitectes catalans, l’experiència dels quals ens aporta un important valor afegit a les nostres accions”.

Entre les prioritats dels arquitectes marroquins està la construcció d’infraestructures portuàries com a nous motors econòmics, la reordenació d’àmplies àrees turístiques a les costes mediterrànies i atlàntiques del país i la promoció d’habitatges en les àrees de creixement urbanístic.

El conveni signat entre els arquitectes catalans i marroquins al passat mes de juliol permet actuacions conjuntes en temes d’edificació, ordenació de territori i d’espais urbans. Així mateix, el conveni afavoreix l’exercici lliure i associat entre els arquitectes marroquins i catalans i agilitza els tràmits necessaris en cada país per a la seva col·laboració professional a través de formules de partenariat. L’acord, que forma part del programa d’internacionalització del CoAC, sorgeix després d'uns mesos de converses entre el Consell Nacional de l'Ordre Nacional dels Arquitectes del Marroc, la màxima autoritat de els arquitectes marroquins i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, i encaixa dins d’un marc global de cooperació del Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya. El programa d’internacionalització del CoAC, engegat el gener del 2003, compta ja amb actuacions a la Xina i Cuba en aspectes com l’intercanvi de know-how, cooperació en formació, i potenciació de la presència dels arquitectes catalans.

Aquest conveni, en vies de desenvolupament, es concretarà properament en projectes d’intervenció conjunta com ara la reconversió de l’actual port de Tanger; la rehabilitació de les medines històriques o l’acondicionament de l’Aviguda d’Espanya, també a la ciutat de Tànger.


2004-10-06
SUMARI ARXIU
 
arquitectes.cat el nou web dels Arquitectes de Catalunya
La Generalitat posa en marxa el procés per aprovar la nova llei d'arquitectura a finals de 2014
Manifest per la Qualitat Democràtica
Necessita l'arquitectura d'un reset? Debat dijous 28 de novembre al Roca Barcelona Gallery
Lluís Comerón, elegit nou president de l'ITeC
Jordi Ludevid, reelegit com a president del CSCAE
Benedetta Tagliabue guardonada amb el Premi Riba Jencks 2013
Vegeu el vídeo de la taula rodona sobre Barcelona en el marc de l'exposició BCN/Enllaços
  Arxiu

2013
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2012
Desembre
Novembre
Octubre
Setembre
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2011

2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004