Atenent a la mobilitat inherent a l’exercici professional de l’arquitectura, el Consell dels Arquitectes d’Europa (CAE) va fer públic el passat mes de juliol el seu ple suport a l’objectiu de la Comissió Europea de facilitar la prestació de serveis transestatal al si de la UE. En un comunicat de premsa ressalta alhora, però, la seva inquietud davant la tendència d’alguns estats membres a interpretar en un sentit liberal la revisió de les normes jurídiques internes per adaptar-les a la Directiva Europea de Serveis, de forma que puguin representar obstacles a la lliure prestació d’aquests serveis i a la llibertat d’establiment.
Com a exemples d’aquesta tendència, el CAE esmenta en la seva nota els àmbits de les atribucions professionals, la col•legiació obligatòria o la composició del capital de les societats professionals. En relació a aquest darrer apartat, el CAE considera que la titularitat de la majoria del capital i dels drets polítics per part dels arquitectes, així com l’exercici de la major part de les funcions de direcció, és indispensable per garantir la independència dels professionals davant dels interessos econòmics particulars en interès dels usuaris d’aquests serveis i de la societat en general.
En el cas espanyol, després de la recent aprovació de la Llei de Serveis Professionals, es troben en tramitació a les Corts sengles projectes de llei –paraigua i omnibus- que tenen com a objectiu l’adaptació de l’ordenament jurídic intern a la Directiva Europea de Serveis, i el Govern central ha anunciat la seva intenció de presentar properament un projecte de llei de serveis. |