Notes de premsa  

Entre el 17 de juny i l’11 de setembre el COAC acollirà a Barcelona l’exposició internacional L’explosió de la ciutat, una exhaustiva mirada sobre les transformacions territorials recents a les regions urbanes de l’Europa meridional, organitzada pel Col·legi i el Fòrum Universal de les Cultures 2004, dins del programa cultural del qual s’integra.

Aquesta exposició neix d'una iniciativa de la càtedra d’Urbanística de l'ETSAV, de la UPC, i 13 facultats o escoles d'arquitectura d’Espanya, França, Itàlia i Portugal que pretén exposar els seus treballs de recerca en curs sobre els seus respectius territoris i la seva configuració espacial actual, així com les causes de les seves transformacions i la seva relació amb les polítiques territorials o planejament urbanístic. Coincidint amb l’exposició, es desenvoluparà un seminari d'experts amb motiu del Fòrum Universal de les Cultures 2004.

Segons els comissaris de l'exposició, Antonio Font, Carles Llop i Jordi Bernadó, un dels trets definitoris dels continguts de L’explosió de la ciutat és la seva naturalesa diversa i complementària “amb la finalitat de produir la trobada entre sabers i disciplines diferents al voltant de les transformacions territorials”. És així que, a través de l'exposició es posen en tensió “les relacions entre les causes estructurals de les transformacions territorials, les seves morfologies, les mirades sobre els comportaments dels usuaris en la seva utilització, les bases teòriques i les lògiques d'un projecte renovat”.

L'exposició aconsegueix mostrar aquestes relacions a través dels seus continguts que es poden agrupar en els diversos apartats. El primer, denominat Tretze regions urbanes del sud d'Europa, exposa els treballs de recerca realitzats per cada universitat en paral·lel a través de mapes temàtics que van ser acordats i a la mateixa escala, sobre els paràmetres enquadrament territorial, transformacions entre 1970 i 2000, usos de la terra (i l'edificació) a l’any 2000 i planejament territorial i urbanístic vigent.

El segon apartat, Morfologies, compara les regions urbanes en estudi buscant trobar diferències o similituds en les morfologies territorials i estructures espacials de les mateixes, tot entenent que l'estructura territorial metropolitana és la condició generalitzada actual en aquests territoris. En l'apartat denominat Mirades s'intenta mostrar el comportament dels usuaris en aquests territoris en l'actualitat, mitjançant filmacions i fotografies d'escenaris físics i sociològics innovadors que actualment formen l’hàbitat metropolità. Finalment, l'exposició presenta un apartat denominat Mocions que recull les reflexions de diversos autors sobre la naturalesa i les formes de la nova territorialitat, il·lustrats a través d'alguns projectes que s'estan portant a terme a les regions d'estudi amb la finalitat d'aportar un índex de conceptes, o catàleg de bones practiques per a un projecte territorial actual.

A través dels seus diferents espais, l’exposició aconsegueix analitzar aquest procés i presenta, segons Antonio Font, “un intencionat inventari de modalitats de les transformacions territorials registrades en algunes regions urbanes representatives, tan des d'una visió de conjunt com amb alguns exemples concrets significatius dels processos en curs.


2004-06-08
SUMARI ARXIU
 
arquitectes.cat el nou web dels Arquitectes de Catalunya
La Generalitat posa en marxa el procés per aprovar la nova llei d'arquitectura a finals de 2014
Manifest per la Qualitat Democràtica
Necessita l'arquitectura d'un reset? Debat dijous 28 de novembre al Roca Barcelona Gallery
Lluís Comerón, elegit nou president de l'ITeC
Jordi Ludevid, reelegit com a president del CSCAE
Benedetta Tagliabue guardonada amb el Premi Riba Jencks 2013
Vegeu el vídeo de la taula rodona sobre Barcelona en el marc de l'exposició BCN/Enllaços
  Arxiu

2013
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2012
Desembre
Novembre
Octubre
Setembre
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2011

2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004