Notes de premsa  

El COAC i la UPC han signat una carta d’intencions prèvia a un conveni de cooperació tecnològica que té un dels seus punts centrals en la difusió i millora del nou programa de dibuix en 2D i 3D ICAD-T, basat en software lliure i en el desenvolupament del qual ha participat activament el col·legi dels arquitectes catalans.

La realització de treballs de millora, difusió, així com la utilització de l’ICAD-T en els programes docents de les escoles d’arquitectura de la universitat catalana estan en el nucli d’aquesta col·laboració, que han signat el degà del COAC, Jesús Alonso, i el rector de la UPC, Josep Ferrer Llop. El degà del COAC ha destacat davant els mitjans de comunicació ha destacat que el conveni respon a la voluntat de crear una xarxa de coneixement que faciliti la recerca i el desenvolupament constant de l’iCAD-T, “amb nodes com la UPC que aportaran millores i enriquiran el programa”. Tot destacant que altres productes de software propietari existents al mercat són fins a deu vegades més cars, Alonso va subratllar que un dels objectius d’aquesta iniciativa es convertir l’iCAD-T en un programa de referència pels treballs en 2D i 3D a curt i mitjà , tot prenent com a sostre potencial els 37.000 estudis d’arquitectes existents a Espanya. “Aquest objectiu només es podrà assolir, però, si hi ha una aportació col·lectiva com la que es desprèn de l’acord que signem avui”, afirmà.

De la seva banda, el rector de la UPC, Josep Ferrer Llop, també va mostrar la seva satisfacció per l’acord que posarà a l’abast de la comunitat docent i d’alumnes de la UPC una eina de primera línia amb unes condicions econòmiques molt més avantatjoses que les dels programes basats en software propietari.

La signatura de l’acord ha estat prèvia a la celebració d’un acte de presentació a la comunitat universitària de la UPC del nou programa informàtic impulsat pel COAC. Aquesta presentació, s’ha desenvolupat entre les 11.30 i les 13.30 hores a la Sala de Juntes del Rectorat.

L’acord també preveu la distribució gratuïta per part del COAC d’una llicència temporal de l’ICAD-T, de 20 dies de durada, a tots els alumnes de les escoles d’arquitectura de la UPC en el moment de la seva matriculació pel curs 2004-2005, així com la possibilitat de que el centre compti amb una llicència corporativa en condicions econòmiques especials.

La primera eina de CAD en català

L’ICAD-T és un programa de CAD en 2D i 3D, basat en Intellicad v4, una plataforma bàsica i oberta desenvolupada pel consorci sense afany de lucre nord-americà IntelliCAD Technology Consortium. El COAC es va incorporar en aquest consorci com a membre comercial amb l’objectiu de poder posar a l’abast dels seus col·legiats i de la resta de professionals una eina amb capacitats semblants a les creades en base a software propietari i amb els avantatges econòmics i de millora continua gràcies a les aportacions dels propis usuaris que caracteritzen el software lliure.

Fruit d’aquest treball conjunt amb les plataformes lliures IntelliCAD Technology Consortium i OpenDWG Alliance, el COAC va treure al mercat a finals del passat mes d’octubre l’ICAD-T, un programa de dibuix compatible amb els tipus d’arxiu i els sistemes més comuns. Entre les seves característiques bàsiques destaquen el fet de treballar directament en arxius DWG (el format de CAD més estandaritzat) i DXF; poder obrir i salvar en format DWG des de la versió V2.5 d’Autocad fins a la versió 2002 i permetre la inserció o vinculació de tot tipus d’arxius com a objectes en el dibuix, de forma que posteriorment es poden editar com en el programa amb el que van ser creats.

La capacitat d’afegir mòduls dota al programa d’una gran flexibilitat i capacitat d’adaptació a les necessitats específiques de cada usuari o grup d’usuaris. De fet, des de la posada en circulació de l’ICAD-T i gràcies a la proximitat amb els usuaris, ja s’han afegit noves fórmules de dibuix que no hi eren presents al programa original. Així, el programa incorpora, per exemple, la llibreria U-blocs del COAC, que permet la gestió de la base de dades de cada dibuix des de l’Excel, o els bonus amb eines de rotulació exclusives del COAC (que optimitzen la tasca d’enllaçar els diferents nivells de la informació dels plànols) i entorns de generació d’espais per a la manipulació de layouts.

Una de les prioritats del COAC en el projecte ha estat aconseguir que aquesta nova eina estigués a l’abast del major nombre de professionals possible. Tot responent aquest objectiu, el programa és el primer de CAD que compta amb tota la interfície de treball i la documentació d’utilització en català, feina que s’ha portat a terme amb el TERMCAT i que ha suposat fins i tot crear un nou estàndard lingüístic del CAD en català. A més d’en català, l’ICAD-T també compta amb versions en castellà i anglès.

En els seus primers mesos en el mercat, l’ICAD-T s’ha implantat en 1.200 estudis d’arquitectura amb un desplegament de llicències que contempla modalitats temporals, docents, professionals i corporatives, amb una especial atenció pels estudiants i els professionals més joves, que poden gaudir de condicions molts avantatjoses per adquirir el programa, i els centres docents.


2004-04-22
SUMARI ARXIU
 
arquitectes.cat el nou web dels Arquitectes de Catalunya
La Generalitat posa en marxa el procés per aprovar la nova llei d'arquitectura a finals de 2014
Manifest per la Qualitat Democràtica
Necessita l'arquitectura d'un reset? Debat dijous 28 de novembre al Roca Barcelona Gallery
Lluís Comerón, elegit nou president de l'ITeC
Jordi Ludevid, reelegit com a president del CSCAE
Benedetta Tagliabue guardonada amb el Premi Riba Jencks 2013
Vegeu el vídeo de la taula rodona sobre Barcelona en el marc de l'exposició BCN/Enllaços
  Arxiu

2013
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2012
Desembre
Novembre
Octubre
Setembre
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2011

2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004