Notes de premsa  

Els catorze projectes premiats i finalistes de la setena edició del certamen Europan a Espanya van ser presentats a la sala d’actes del COAC a Barcelona, dins de la jornada d’actes relacionats amb aquest guardó europeu que es va celebrar ahir, dijous 1 d’abril, a la capital catalana.

El president del jurat espanyol del premi, Carlos Arroyo Zapatero, va fer la conferència inaugural d’un acte en el decurs del qual els catorze projectes esmentats van ser presentats pels seus propis autors. En aquest acte també hi van participar el director general d’Arquitectura i Paisatgisme de la Generalitat, Joan Ganyet, i els degans del COAC i del Col•legi d’Aragó, Jesús Alonso i Francisco Pérez Arbues, respectivament. Prèviament, al matí del mateix dia 1 d’abril, va tenir lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat l’acte oficial de lliurament dels guardons de l’Europan 7 Espanya. Aquest acte protocol•lari comptà amb la presència del conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal; del president del Consell Superior dels Col•legis d’Arquitectes d’Espanya, Carlos Hernández Pezzi, i del degà del COAC, Jesús Alonso.


La cloenda dels actes de presentació dels resultats del certamen a Barcelona es va fer al vespre al Pavelló Mies van der Rohe, on s’inaugurà una exposició que recull els 47 projectes d’equips espanyols premiats, mencionats i finalistes en aquest gran premi arquitectònic europeu.


L’Europan és un concurs europeu de projectes reservat per a arquitectes de menys de 40 anys en el que participen, a més d’Espanya, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Croàcia, Estònia, Eslovènia, Finlàndia, França, Gran Bretanya, Grècia, Holanda, Itàlia, Noruega, Portugal, Suècia i Suïssa. Per a la convocatòria en cadascun d’aquest països, un seguit de ciutats ofereixen emplaçaments pels quals els participants dissenyen els seus projectes, molts dels quals arriben a ser construïts. El COAC, juntament amb la Generalitat de Catalunya, la mateixa assemblea europea d’Europan i la Fundació Mies van der Rohe han estat les entitats encarregades d’organitzar tot aquest seguit d’actes a Barcelona.

En aquesta ocasió Santiago de Compostela, Luarca, Santoña, Vitoria, Burgos, Santa Coloma de Cervelló, Sant Boi de Llobregat, Guadalajara, La Unión i Las Palmas de Gran Canària van ser les ciutats espanyoles que van oferir sòl per l’edició del certamen, convocat sota el tema Intensificació urbana i diversitat residencial. Amb aquest leiv motiv, l’Europan 7 ha apostat per promoure la recerca sobre la innovació tipològica que provi a donar resposta a les demandes i necessitats d’habitatge de ciutadans cada vegada més diversos, tant des del punt de vista social com del cultural.

Un total de 286 propostes s’han presentat en aquesta edició de l’Europan amb projectes per a aquests nou emplaçaments. Entre elles, un jurat internacional, format per Carlos Arroyo Zapatero (com a president), Marta Cervelló, Javier Díaz-Llanos La Roche, Xaveer de Geyter, Ángel Fernández-Alba, Fernando Márquez Cecilia, Gerardo Mingo Pinacho, Matthias Sauerbuch i Carmen Imbernón, ha triat com a guanyadores les propostes dels següents equips:

  • David Tapias, Cristina Goberna i Darío Mateo Berciano, a Luarca.
  • Hugo Araujo i Marien Brieva de la Orden, a Vitoria.
  • María Auxiliadora Gálvez i Izabela Wierczorek, a La Unión.
  • Birgit Hopff, Enric Gili, Àngela Moragues i Hervé Meyer, a Barcelona.
  • Samuel Arriola, a Burgos.
  • Rubén Picado i María José de Blas, a Guadalajara.
  • Izaskun Chinchilla, a Santiago de Compostela.

D’altra banda, 25 equips espanyols més han estat guardonats o reconeguts com a finalistes pels seus projectes presentats a l’Europan d’altres països europeus, com ara Àustria, Estònia, Finlàndia, França, Holanda, Portugal o Noruega. En el global de les edicions nacionals de la setena edició de l’Europan s’han inscrit un total de 3.480 equips d’arquitectes, que han presentat projectes per a 68 emplaçaments distribuïts per tot el continent.


Barcelona 2004-04-02 COAC
SUMARI ARXIU
 
arquitectes.cat el nou web dels Arquitectes de Catalunya
La Generalitat posa en marxa el procés per aprovar la nova llei d'arquitectura a finals de 2014
Manifest per la Qualitat Democràtica
Necessita l'arquitectura d'un reset? Debat dijous 28 de novembre al Roca Barcelona Gallery
Lluís Comerón, elegit nou president de l'ITeC
Jordi Ludevid, reelegit com a president del CSCAE
Benedetta Tagliabue guardonada amb el Premi Riba Jencks 2013
Vegeu el vídeo de la taula rodona sobre Barcelona en el marc de l'exposició BCN/Enllaços
  Arxiu

2013
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2012
Desembre
Novembre
Octubre
Setembre
Agost
Juliol
Juny
Maig
Abril
Març
Febrer
Gener

2011

2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004