El projecte de deconstrucció i restauració del paratge Tudela-Culip (Club Med) al Parc Natural del Cap de Creus (Girona), obra de l’arquitecte paisatgista Martí Franch i el mestre d’obra Ton Ardèvol, ha estat guardonat amb el VII Premi de Paisatge Rosa Barba, lliurat avui divendres 28 de setembre al vespre en un acte celebrat al Petit Palau del Palau de la Música. El projecte també es va portar el premi de l'Opinió, resultat de les votacions dels assistents al certamen.
Vegeu acta del jurat
D'altra banda, el Premi de l'Exposiciò Internacional de Projectes de Paisatge de les Escoles d'Arquitectura i Paisatge va ser per a la RMIT University de Melbourne. Escola d'Arquitectura i Disseny de la ciutat australiana.
Promogut pel Ministeri de Medi Ambient, aquest projecte va plantejar la restauració ambiental d’un paratge de 90 hectàrees situat a la reserva natural del Cap de Creus on estava situat el poblat de vacances del Club Med. El projecte de rehabilitació ambiental d’aquest ecosistema força singular de la costa catalana va incloure la demolició de les 430 edificacions que integraven el poblat i la recuperació de flora autòctona, utilitzant un seguit de tècniques de restauració ambiental i reciclatge de residus innovadores que han permès assolir un dels principals objectius del projecte: retornar el protagonisme a la roca, el mar i el vent sense deixar de banda, però, l’ús social d’aquest indret, establint un recorregut didàctic per l’espectacular paisatge.
Aquest projecte és una mostra de restauració de la naturalesa. És el resultat d'una ordre de demolició, una recuperació de l'hàbitat i una restauració del paisatge creativa. A través d'accions de baix cost, proposa maneres de coreografiar la cultura i la natura amb un enfocament innovador, que cerca transformar el turista en explorador i reduir la distància entre paisatge i persones. Nous vials i tot un seguirt d’elements molt integrats a l’entorn com miradors, petits senyals i baranes defineixen el recorregut que reaferma el dret social a un paisatge i un medi ambient de qualitat.
Entre d’altres accions, el projecte ha suposat l’extracció de més de 50 hectàrees de flora exòtica invasora, substituida per espècies autòctones; i la gestió i reciclatge de de 42.000 metres cúbics de residus, que van omplir 3.000 camions per ser traslladats i tractats fora del paratge.
Martí Franch i Ton Ardèvol han encapçalat un equip multidisciplinar català que va dur a terme l’execució de la restauració ambiental d’aquest paratge situat a 2 km del far del Cap de Creus entre els anys 2009 i 2010, plasmant un projecte en el qual van començar a treballar el 2005.
A banda del premi per a la RMIT University de Melbourne, el jurat del premi internacional d'escoles de paisatge també va atorgar dues mencions especials a la Amsterdam School of the Arts. Academy of Architecure, de la ciutat holandesa; i a la Facultad de Arquitectura, Diseño y Estudios Urbanos de la Pontificia Universidad Católica de Xhile, de Santiago.
Foto: Jordi Pareto |