L’estudi patrimonial de la fàbrica Molins, de Sabadell, fet per Francesc Bonsfills i Josep M. Montserrat; el Pla Director Urbanístic de les colònies dels rius Ter-Freser, de CCRS arquitectes i associats (Isabel Castiñeira, Miquel Corominas i Joaquim Sabaté); la reforma i rehabilitació de l’antiga fàbrica Can Minguell, realitzat per Estudi d’Arquitectura Toni Gironés i Promocions Urbanístiques Mataró; l’ampliació i reforma de l’Edifici de l’Energia al museu del Gas, de Varis Arquitectes (Dani Freixes, Vicenç Miranda, Eulàlia González, Vicenç Bou i Rosa Casademont) i la conversió en habitatges “no convencionals” d’un conjunt d’edificis d’una antiga destil·leria al passatge del Sucre de Barcelona, de Jordi Garcés i Berta Rovira, han estat guardonats a l’edició 2011 dels Premis Bonaplata.
Els Premis Bonaplata, atorgats per l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, reconeixen les accions per valorar el patrimoni industrial a través de l’estudi, la rehabilitació, la difusió o reivindicació d’un territori, lloc o instal·lació industrial, tècnica o científica, de béns mobles o de documentacions industrials, tècniques o científiques.
En la categoria d’Estudis, el premi ha estat concedit al treball de Francesc Bonsfills i Josep M. Montserrat sobre la fàbrica Molins, fundada l’any 1904 a Sabadell, sobretot “perquè s’inclou a l’estudi contingut històric amb la consulta de diferents fonts de l’Arxiu i la incorporació d’una visió arquitectònica, històrica, industrial i patrimonial. Un estudi global i unitari per fer de la fàbrica Molins un referent per a la ciutat en quant al seu valor funcional i social”.
En l’apartat del Premi Especial Patrimoni, un dels treball guardonats ha estat el Pla Director Urbanístic de les colònies del rius Ter-Freser, redactat per CCRS arquitectes i associats, l’estudi que encapçalen Isabel Castiñeira, Miquel Corominas i Joaquim Sabaté. En aquest cas, el jurat destaca que el pla és el resultat d’un conveni de col·laboració entre el departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat i la UPC, plasmat per CCRS en un treball en que destaca tant la seva amplitud com el seu nivell de detall, que ha de permetre “l’adequada coherència entre totes les actuacions a nivell local i, al ser fruit d’una col·laboració a tres bandes, entre l’Administració, la Universitat i l’empresa privada”.
En la categoria de rehabilitació de béns immobles va resultar premiada la reforma i rehabilitació de l’antiga fàbrica Can Minguell, resultat del treball conjunt entre l’estudi de Toni Gironès i Promocions Urbanístiques de Mataró SA. El jurat subratlla la transformació de l’antiga fàbrica en un espai d’utilització mixt, variable i polivalent. “Tot un programa que obliga a una compartimentació molt complexa dels espais”. En al seva decisió, el jurat també va valorar la simplicitat en el tractament i acabat de l’obra, on recorre a materials tradicionals, com l’estuc de calç a les façanes”.
A la mateixa categoria es van atorgar dos accèssits. Un a l’ampliació i reforma de l’Edifici de l’Energia del Museu del Gas, de Fundació Gas Natural Fenosa i Varis Arquitectes en ser considerada com una aposta “amb vocació de totalitat, arquitectònica, divulgativa, expositiva, bioclimàtica i patrimonial”.
El segon accèssit va ser concedit a la conversió en habitatges no convencionals del conjunt d’edificacions que conformaven una antiga fassina o destil·leria d’alcohol del 1916, una transformació “que ha significat la revalorització i restauració de tot el conjunt industrial”. |